Pilates Groningen

Wat is Pilates?
Pilates is een trainingsmethode die in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld is door de uit Duitsland afkomstige Joseph H. Pilates. Bij Pilates ligt de nadruk op het sterker maken van je “core”, oftewel je rompgebied (buik-, rug-, en bekkenbodemspieren). Bij verschillende intensieve grondoefeningen komen kracht, lenigheid, stabiliteit en ademhaling aan bod.

Wat is er zo uniek aan Pilates?
Gewone oefeningen en fitness zijn over het algemeen vooral gericht op de oppervlakkige spieren. Pilates richt zich zowel op de oppervlakkige als de dieperliggende spieren, waarbij extra aandacht wordt besteed aan het trainen van laatstgenoemde diepe spieren. Deze spieren kun je namelijk zien als soort van inwendig korset. Door “verzwakking” van bijvoorbeeld de diepe rugspieren moeten de oppervlakkige spieren dit compenseren en gaan deze verkrampen, met als gevolg rugklachten en/of blessures. Pilates maakt de dieperliggende spieren weer sterk & stabiel en zorgt voor een goede samenwerking tussen alle spiergroepen waardoor klachten verminderen en je je krachtiger, energieker en soepeler voelt!

Perfect Pilates methode
De lessen van Fit met José worden gegeven volgens de Perfect Pilates methode. Bij deze methode zijn de verouderde principes vervangen en zijn de oefeningen aangepast en geperfectioneerd naar de huidige westerse wetenschappelijke inzichten. Een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van de klassieke Pilatesvorm:

 1. Pilates was in het verleden speciaal ontwikkeld voor professionele dansers, oftewel getrainde mensen met een hoge belastbaarheid. Perfect Pilates is bedoeld voor deelnemers met een lage / gemiddelde belastbaarheid en de oefeningen zijn daarop aangepast. Zodoende wordt er bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan een uitgebreide warming-up en het opbouwen van de diverse oefeningen
 2. Een ander verschil is dat Perfect Pilates gericht is op een verbetering van de algehele lichamelijke fitheid, terwijl Pilates met name bedoeld was voor het verbeteren van de dansprestaties.
 3. Een opvallend – maar zeer belangrijk – verschil is dat bij Perfect Pilates de rug actief hol is bij het uitvoeren van de oefeningen, terwijl bij de klassieke vorm de rug wordt afgevlakt. Voor dansers is een “flat back” namelijk functioneler om bijvoorbeeld de benen hoger in de lucht te kunnen gooien. Vanwege onze huidige “westerse zitcultuur” kan dit echter (rug)klachten in de hand werken. Het actief hol maken van de rug tijdens de oefeningen – waarbij de diepe stabiliserende spieren worden geactiveerd door ze bewust aan te spannen – zorgt juist voor een sterkere rug.
  Let op; na de eerste lessen kan dit voor (rug)spierpijn zorgen (dit kan met rugklachten verward worden)!

De 5 principes van Pilates:

 1. Concentratie: alle bewegingen worden geconcentreerd uitgevoerd.
 2. Beheersing: alle bewegingen worden beheerst uitgevoerd.
 3. Centrum: de kracht in je rug en buik (core) bepaalt de stabiliteit en stevigheid van je lichaam.
 4. Nauwkeurigheid: de nauwkeurigheid van elke beweging is bepalend voor het effect.
 5. Kracht: zowel met als zonder materialen wordt gewerkt aan spierversterking en kracht.

Bij de lessen wordt ook volgens bovenstaande principes gewerkt in combinatie met materialen (Pilatesballen, dynabands, Pilatesringen, blocks en fitnesstubes) om de oefeningen intensiever te maken voor meer resultaat!

Voor wie is Pilates geschikt?
Pilates is voor iedereen geschikt, maar vooral ook als je:

 • Strakker in je vel wil komen te zitten.
 • Last hebt van regelmatig terugkerende rugklachten.
 • Een zittend beroep hebt en je graag weer wat leniger & soepeler wil worden.
 • Graag je lichaamshouding wil verbeteren.

Verder is Pilates zeer geschikt als aanvulling op andere sporten.

Lesinhoud:
De intensieve lessen duren 60 minuten en verlopen volgens een vast schema:
• Algemene warming-up.
• Gerichte warming-up van spiergroepen en gewrichten.
• Intensieve Pilates oefeningen met behulp van materialen.
• Cooling down door middel van stretchen en ontspanning van de gebruikte spieren.

Heb je nog vragen of wil je een proefles meedoen?

Mail naar: info@fitmetjose.nl

warning funny artikelen

Opgelet: een Pilatesdocent is geen arts, dus mocht je specifieke lichamelijke klachten hebben, raadpleeg dan altijd eerst je fysiotherapeut en/of arts voordat je overgaat tot welk trainingsprogramma dan ook!